Komisia predstavila nové pravidlá na zjednodušenie registrácie kvality vína v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Wine 1543170_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

Nové pravidlá sú podľa Európskej komisie v súlade so súčasným posunom smerom k modernizácii a zjednodušeniu Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

Dve nové európske nariadenia zjednodušia proces identifikácie vín známy ako „zemepisné označenia“ (ZO). Postupy pre registráciu, zmenu a doplnenie ZO budú odteraz zjednodušené a zosúladené s ostatnými potravinárskymi sektormi EÚ, zatiaľ čo zodpovednosti týkajúce sa zmien špecifikácie výrobkov budú objasnené buď na národnej, alebo na európskej úrovni. Informovala o tom Európska komisia (EK) v tlačovej správe.

Registrácia kvalitného vína sa podľa EK uľahčí vďaka zjednodušeniu opisu geografického prepojenia požadovaného v žiadosti. Predtým museli žiadatelia uviesť podrobnosti o zemepisnej oblasti, o vlastnostiach výrobku vzhľadom ku geografickému prostrediu a podrobnosti o príčinnej interakcii medzi týmito dvoma oblasťami. S novými pravidlami budú musieť žiadatelia opísať iba príčinnú súvislosť medzi zemepisnou oblasťou a charakteristikami vína.

Zabráni sa duplicite úkonov

„Zodpovednosť za preskúmanie žiadosti pri zemepisných označeniach bola zjednodušená s cieľom zabrániť tomu, aby sa rovnaká práca vykonávala zároveň na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ. Po novom teraz členský štát najprv preskúma žiadosť, zatiaľ čo EK sa bude sústreďovať iba na prvky súvisiace s cezhraničnými otázkami. Doteraz tento proces trval niekoľko rokov, teraz sa to urobí všetko počas šiestich mesiacov ako súčasť nových pravidiel, čo výrazne skráti tento proces,“ ozrejmila v správe Európska komisia.

Nové pravidlá zahŕňajú podľa EK aj možnosť udeliť dočasné zmeny a doplnenia špecifikácie výrobku. To sa môže použiť napríklad v prípade povinných sanitárnych a fytosanitárnych opatrení, prírodných katastrof alebo nepriaznivých poveternostných podmienok, ktoré sú formálne uznané za zabraňujúce tomu, aby sa určité výrobné kroky uskutočnili v zemepisnej oblasti. „Ak by sme vzali príklad týkajúci sa potravín, v dôsledku zemetrasenia v oblasti Parmigiano bolo Európskou komisiou povolené, aby sa časť obdobia dozrievania Parmigiano-Reggiano CHOP uskutočnila v okolitej oblasti,“ dodala k novinkám v oblasti registrácie vín EK.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať