Slováci preferujú slovenské potraviny, silná nedôvera panuje voči poľským

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Pre spotrebiteľov na Slovensku sú v súčasnosti tromi hlavnými faktormi pri nákupe potravín čerstvosť, kvalita a cena. Zároveň je pre väčšinu spotrebiteľov slovenský pôvod potravín silnou preferenciou, pretože si spájajú slovenské potraviny s kvalitou, čerstvosťou a podporou domácej ekonomiky.

Slováci akceptujú aj potraviny českého či nemeckého pôvodu, naopak, silná nedôvera panuje voči poľským potravinám. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse pre Zväz obchodu SR na reprezentatívnej vzorke dospelej populácie.

Slováci sa vo významnej miere zhodujú na tom, že kúpou slovenských potravín nielenže podporujú slovenské poľnohospodárstvo a ekonomiku, ale znižujú tým aj uhlíkovú stopu.

Prísnejšie kritériá bezpečnosti

Súčasne viac ako polovica Slovákov vníma slovenské potraviny ako kvalitnejšie v porovnaní so zahraničnými, s čím súvisí aj presvedčenie, že slovenskí výrobcovia dodržiavajú prísnejšie kritériá bezpečnosti.

„Opäť sa ukázalo, že slovenský pôvod potravín je pre ľudí dôležitý. Až tri štvrtiny opýtaných uviedlo, že dávajú prednosť potravinám slovenského pôvodu. A aj spomínaná čerstvosť a kvalita sú primárne naviazané práve na slovenské potraviny, čo iba svedčí o ich vysokej reputácii medzi spotrebiteľmi na Slovensku,“ uviedol k výsledkom prieskumu viceprezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana.

Primárnou bariérou, ktorá bráni ľuďom v intenzívnejšom nakupovaní slovenských potravín, je ich vyššia cena. V prieskume to uviedlo percent respondentov.

Sekundárne prekážky

Tiež menší sortiment a nižšia dostupnosť slovenských potravín v predajniach, tieto sú však vnímané ako sekundárne prekážky, spolu s nedostatočným označovaním potravín slovenského pôvodu a tiež s náročnejším identifikovaním pôvodu surovín.

Najvyššiu ochotu priplatiť si za slovenský pôvod potravín deklarujú Slováci hlavne pri mäse a mäsových produktoch.

Citlivou kategóriou sú aj vajíčka a mliečne výrobky. Tretina Slovákov je ochotná priplatiť si za slovenskú zeleninu, pečivo, chlieb a ovocie. Napriek vyššej cene a iným prekážkam však viac ako tretina Slovákov vyjadrila záujem o zvýšenie podielu slovenských potravín v rámci svojich budúcich nákupov.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že okrem potravín slovenského pôvodu, ktoré preferuje 76 percent respondentov, sú akceptovanými aj potraviny českého a nemeckého pôvodu. Naopak, vyššia miera nedôvery, vrátane negatívnych skúseností, sa ukazuje pri potravinách z Poľska, ktorým, rovnako ako potravinám z krajín mimo EÚ, dávajú prednosť iba tri percentá opýtaných.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Filip Kasana
Firmy a inštitúcie Zväz obchodu SR