Chlieb môže opäť zdražieť, pekári sa sťažujú na výpadok zamestnancov po odchode do predčasných dôchodkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chlieb
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo
Tento článok pre vás načítala AI.

Zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch minulou vládou vznikla pekárom kritická situácia s nedostatkom zamestnancov.

Informoval o tom Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Málo potenciálnych pracovníkov

Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky, školenia a zvyšovania miezd sú pritom značné. Predpokladáme, že tieto náklady sa odzrkadlia v odbytových cenách chleba a pekárenských výrobkov,“ dodal Lapšanský s tým, že takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi.

Pekári konštatovali, že potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto podľa predsedu zväzu upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky.

Znížená konkurencieschopnosť

To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať,“ uviedol Lapšanský a doplnil ešte, že o cenách ich výrobkov priamo na pultoch v konečnom dôsledku rozhodujú obchodné reťazce.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska.

Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Lapšanský
Firmy a inštitúcie SZPCC Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov