Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Predseda SPPK Emil Macho Foto: SITA/Martin Havran
16. novembra 2018 13:52 Naše potraviny od SITASITA

Slovensko si musí vychovať v oblasti stravovania uvedomelého spotrebiteľa, tvrdí SPPK

V minulosti Slovensko podľa predsedu SPPK Emila Macha zabudlo v oblasti stravovania vzdelávať celú jednu generáciu a teraz sa to krajine v rôznych oblastiach vracia.

Slovensko si potrebuje vychovať v oblasti stravovacích návykov uvedomelého spotrebiteľa, ktorý rozumie tomu, čo kupuje. Slovenskí spotrebitelia potrebujú mať oveľa viac vedomostí o potravinách a správnych stravovacích návykoch aj z dôvodu veľkého nárastu civilizačných chorôb vo svete. V minulosti SR podcenila vzdelávanie v oblasti stravovania a teraz sa jej to v rôznych formách vracia. Aj preto Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) zorganizovala šiestykrát projekt Hovorme o jedle. Konštatoval to v piatok počas tlačového brífingu predseda SPPK Emil Macho.

SPPK sa snaží vzdelávať slovenského spotrebiteľa v oblasti stravovacích návykov, a to od žiakov základných škôl, prostredníctvom celoslovenského projektu Hovorme o jedle, ktorý zorganizovala šiestykrát. Najaktívnejšou školou súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle sa stala základná škola Gelnica z Košického kraja. V tomto roku sa do projektu zapojilo celkovo 452 základných škol. „Cieľom projektu je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Zanedbané vzdelávanie

V minulosti Slovenská republika podľa Macha zabudla v tejto oblasti vzdelávať celú jednu generáciu a teraz sa to krajine vracia. „Na otvorenom európskom trhu máme množstvo potravín a nevieme sa v nich orientovať. Naši niektorí spotrebitelia stále nevedia, čo znamená dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. Aj preto SPPKuž šiesty rok edukuje práve najmladšiu generáciu o význame potravín v našom jedálničku. Je dôležité, pokiaľ sa o ňom budú žiaci rozprávať, a to okrem školy aj doma v rodinách. Prioritou projektu je zmeniť stravovacie návyky Slovákov, zmeniť ich pohľad na poľnohospodárstvo a potravinárstvo a zvýšiť podiel slovenských potravín v obchodoch,“ dodal Macho.

Z pohľadu agrorezortu SR je takáto vzdelávacia aktivita veľmi vítaná. „Slovensko zanedbávalo edukáciu spotrebiteľa v potravinárstve celých 27 rokov svojej existencie a potom slovenský spotrebiteľ nakladá s potravinami ako nakladá a navyše sa nezdravo stravuje. Budeme vyzývať aj slovenských potravinárov, aby podobné edukačné projekty podporovali. Veľmi dôležitou aktivitou je aj rozširovanie povedomia o spotrebiteľskom patriotizme, ktorý ma obrovský vplyv na hospodárstvo krajiny,“ povedal generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Milan Lapšanský.

Podľa generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Mária Schrenkela sa ministerstvo školstva snaží zdravé stravovanie a zdravý životný štýl Slovákov zakomponovať do vzdelávacích dokumentov na školách. „Vzdelávanie v oblasti stravovania sa snažíme zakomponovať do učebných osnov prostredníctvom štátnych vzdelávacích programov. Určitá osveta v oblasti potravín a stravovania je nutnosťou na školách. Ministerstvo školstva si projekt Hovorme o jedle váži a víta ho,“ uzavrel Schrenkel.

Témy

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies