Produkcia bravčového mäsa v EÚ zaznamenala v prvej polovici vlaňajška pokles

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Delicatessen 2451584_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

Pokles spôsobila najmä nižšia produkcia v Nemecku.

V prvej polovici roka minulého roka Európska únia zaznamenala klesajúci trend v produkcii bravčového mäsa. V EÚ bolo zabitých o 2,7 milióna ošípaných menej ako v prvej polovici roka 2016, čo predstavuje pokles o 2,1 %. Polovicu tohto poklesu spôsobilo zníženie produkcie bravčového mäsa v Nemecku, Francúzsku a Spojenom kráľovstve. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Pokles produkcie bravčového mäsa v prvej polovici minulého roka nastal po predchádzajúcom desaťročnom raste. Za celý rok 2016 sa totiž podľa Eurostatu v Európskej únii zaklalo vyše 257 miliónov ošípaných, čo predstavovalo o 2 milióny viac ako v roku 2015 a o 5,2 milióna viac ako v roku 2006. Produkcia bravčového mäsa v EÚ v roku 2016 dosiahla 23,4 milióna ton. Prepočítané na každého obyvateľa EÚ to bolo 45,9 kilogramu, teda o jeden a pol kilogramu na osobu viac ako v roku 2006.

Nemecko najväčším producentom bravčového mäsa v EÚ

Najväčšími producentmi bravčového mäsa v EÚ v roku 2016 boli Nemecko s 23-percentným podielom a Španielsko s 19 %. Za nimi nasledovalo Francúzsko (9 %), Poľsko (8 %), Dánsko (7 %), Holandsko (6 %), Belgicko a Spojené kráľovstvo (zhodne po 4 %).

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať