Nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov v SR prekvitá, tvrdia jeho spracovatelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sausage 2997505_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

Spôsobov, ako uviesť na trh mäso neznámeho pôvodu alebo nelegálne vyrobený mäsový výrobok, je podľa Zväzu spracovateľov mäsa v súčasnosti neúrekom.

Nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku podľa Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM) prekvitá, pričom dopady na zdravie spotrebiteľa môžu byť vážne. Spotrebitelia by tak mali byť aj vzhľadom na blížiace sa vianočné sviatky pri kúpe mäsa a mäsových výrobkov opatrní. Konštatovali to vo štvrtok výkonná riaditeľka zväzu Eva Forrai a člen predstavenstva ZSM Peter Lančarič.

„Predaj cez sociálne siete, ambulantný predaj či predaj na trhoviskách – spôsobov, ako uviesť na trh mäso neznámeho pôvodu alebo nelegálne vyrobený mäsový výrobok, je v súčasnej dobe neúrekom. S blížiacimi sa sviatkami narastá aj ponuka tzv. domácich špecialít. Spotrebitelia by však mali byť opatrní – dopady na zdravie spotrebiteľa môžu byť fatálne až tragické. Pred kúpou takéhoto výrobku sa vždy vopred informujte, či má výrobca príslušné povolenia na výrobu a nezabudnite si vždy poznačiť názov a adresu predávajúceho,“ upozornila vo štvrtok Eva Forrai.

Každodenná realita

Nelegálny predaj mäsa a mäsových výrobkov je podľa ZSM na Slovensku každodennou realitou. Medializované potravinové kauzy z minulých období sú pritom podľa ZSM praktickým príkladom toho, že v nesprávnych rukách aj potravina môže byť problémom vo vzťahu k osobe, ktorá ju skonzumuje. „Výhodnejšia cena či prísľub domácej kvality sú tie najčastejšie dôvody, prečo sa spotrebiteľ uchýli k nákupu mäsových výrobkov z nelegálnych výrob. Neuvedomuje si však, že výrobky, ktoré s takou dôverou kupuje, môžu byť vyrobené niekde v špinavej garáži, navyše z inej suroviny ako spotrebiteľ očakáva alebo zo suroviny pochybnej kvality či od pochybného zdroja,“ pokračovala Forrai.

Momentálny stav

Podľa údajov uverejnených na webovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR je k 1. novembru 2018 na území SR schválených 123 bitúnkov a 321 rozrábok mäsa domácich kopytníkov, 60 výrob mäsových prípravkov a 184 prevádzok na výrobu mäsových výrobkov. „Títo výrobcovia sa k zodpovednosti za svoje výrobky hlásia prostredníctvom svojej značky a postupne si prostredníctvom svojich výrobkov budujú svoje dobré meno v očiach zákazníka. Mäso a mäsové výrobky uvádzajú na trh len na základe schválenia zo strany úradných orgánov, čo v praxi znamená plnenie požiadaviek platnej legislatívy a to vrátane povinnosti vedieť výrobok uvedený na trh spätne vysledovať, či poskytnúť zákazníkovi o výrobku všetky potrebné informácie. Takíto výrobcovia sú zároveň pravidelne kontrolovaní aj zo strany kontrolných orgánov,“ dodala Forrai.

„Nelegálna výroba mäsových výrobkov a ich predaj, rovnako aj predaj nelegálneho mäsa priamo ohrozujú zdravie spotrebiteľov. Na zamedzenie tejto činnosti je potrebné urgentne prijať opatrenia a porušenia zákona je potrebné prísne trestať,“ povedal Peter Lančarič a dodal, že Zväz spracovateľov mäsa je pripravený na základe poznatkov z praxe spolupracovať s príslušnými orgánmi.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia