Ceny potravín v indexe FAO klesli v októbri medzimesačne o 0,9 %

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Graph 3033203_1280.jpg
Foto: Pixabay.com

V októbri klesali najmä ceny mlieka, mäsa a olejov.

Index cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organization – FAO) dosiahol v októbri 2018 v priemere 163,5 bodu. V porovnaní s predošlým mesiacom poklesol o 1,4 bodu (0,9 %). V rovnakom období minulého roka mal index hodnotu nižšiu o 13 bodov. V októbri klesali najmä ceny mlieka, mäsa a olejov. Naopak nárast bol pri cukre či obilninách. Októbrová hodnota indexu je na najnižšej úrovni od mája tohto roku. Informovala o tom SPPK na svojej internetovej stránke.

Index cien obilnín zaznamenal v októbri podľa SPPK v priemere 166,3 bodu. Oproti minulému mesiacu ide o nárast vo výške 2,2 bodu (1,3 %). Medziročne vzrástla hodnota indexu o 13,6 bodu (8,9 %). Najvýraznejšie posilnenie cien zaznamenala kukurica, na ktorú malo vplyv zvýšenie vývozu zo Spojených štátov. Ceny pšenice boli tiež v priemere vyššie, čo spôsobili zhoršujúce sa vyhliadky na pestovanie plodín v Austrálii. Naopak ceny ryže klesali.

Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v októbri v priemere 132,9 bodu. Medzimesačne tak poklesol o dva body (1,5 %). Zároveň ide o desiaty po sebe idúci mesiac poklesu s najnižšou hodnotou od apríla 2009. V dôsledku zníženého celosvetového dopytu po palmovom oleji jeho hodnota klesala. Medzinárodné ceny sóje sa naopak mierne zvýšili. Ceny slnečnicového oleja sa od septembra prakticky nezmenili.

Mliečne výrobky opäť klesali

Index mliečnych výrobkov FAO v októbri opäť klesol a ustálil sa na hodnote 181,8 bodu. Ide o piaty po sebe idúci mesiac poklesu. Klesali všetky podindexy mliečnych výrobkov a oproti rovnakému obdobiu z minulého roka sa ich hodnota znížila o 15,3 bodu. Aktuálny stav zapríčiňuje podľa SPPK zvyšovanie vývozov všetkých hlavných mliečnych výrobkov, predovšetkým z Nového Zélandu.

Index cien mäsa FAO dosiahol v októbri v priemere 161,6 bodu. V porovnaní so septembrom ide o pokles o 3,3 bodu (2,0 %). Medziročne ide o pokles o 11 bodov. Najviac klesala hodnota ovčieho mäsa, v tesnom závese je bravčové mäso, nasleduje hovädzie mäso. Najmenej klesali ceny hydinového mäsa. Ceny ovčieho mäsa sa znížili po štyroch mesiacoch nepretržitej stability. Na cenu bravčového mäsa mali opäť vplyv dovozové obmedzenia, ktoré súvisia s novými prípadmi afrického moru ošípaných. Ceny hovädzieho mäsa sa znižovali už tretí po sebe idúci mesiac.

Index cien cukru FAO zaznamenal v októbri v priemere 175,4 bodu, čo predstavuje nárast o 14 bodov (8,7 %) od minulého mesiaca. Index tak po veľkých prepadoch stúpal už druhý mesiac po sebe. Rýchly nárast cien za cukor sa pripisuje podľa SPPK negatívnym výrobným vyhliadkam v hlavných produkčných regiónoch ako India či Indonézia. Tento stav majú na svedomí prejavujúce sa klimatické zmeny.

O Indexe FAO

Index cien potravín FAO je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít. Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia