Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Zľava v popredí: Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho a prezident SR Andrej Kiska počas prijatia zástupcov Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv v Prezidentskom paláci. Bratislava, 21. máj 2018. Foto: SITA/Branislav Bibel
21. mája 2018 14:29 Agro od SITASITA

Na Slovensku dlhodobo a systematicky zlyhávajú štátne inštitúcie v agrosektore, tvrdí Kiska

Prezident SR Andrej Kiska to uviedol po spoločnom rokovaní s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv. Podľa prezidenta je smutné, že až vražda novinára a jeho priateľky vzbudila na Slovensku opätovný záujem štátu o rezort pôdohospodárstva.

Na Slovensku dlhodobo a systematicky zlyhávajú štátne inštitúcie v agrosektore, a je preto potrebné začať v ňom pracovať nanovo a systematicky, uviedol v pondelok prezident SR Andrej Kiska po spoločnom rokovaní s Radou poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv. Ako ďalej informoval na brífingu, hlavnou témou stretnutia boli problémy, ktoré trápia slovenských farmárov. Poľnohospodári najčastejšie spomínali nízku zamestnanosť v sektore, nedostatočnú potravinovú sebestačnosť, nízky podiel domácich potravín na pultoch obchodných reťazcov, nedostatok mladých ľudí v poľnohospodárstve, či klimatické zmeny.

Dlhodobo zanedbávaný rezort

„Odkedy som bol zvolený za prezidenta, často chodím a diskutujem v rôznych regiónoch Slovenska o tom ako priniesť prácu ľuďom v zaostalých regiónoch, kde väčšina ľudí kedysi robila v poľnohospodárstve. Žiaľ, dlhodobo sa otázka koncepčného rozvoja nášho poľnohospodárstva zanedbávala a táto téma sa opätovne začala rozoberať až po vražde novinára a jeho priateľky, z čoho som nesmierne smutný. Na Slovensku dlhodobo a systematicky zlyhávajú štátne inštitúcie v jednom z najdôležitejších sektorov, teda v poľnohospodárstve,“ povedal prezident Andrej Kiska.

Podľa prezidenta spolu s Írskom patríme medzi najrurálnejšie krajiny, ale z pohľadu zamestnanosti v danom sektore sme hlboko pod priemerom Európskej únie. „V poľnohospodárstve u nás sú zamestnané iba 2 % Slovákov, pričom priemer EÚ je 5 %. Toto všetko sú dôvody, pre ktoré som sa stretol so zástupcami poľnohospodárskych samospráv. Musíme začať nanovo. Všetkými týmito problémami sa budem zaoberať aj na stretnutí so Združením miest a obcí Slovenska, ktoré sa uskutoční v stredu,“ dodal Kiska.

Problémy, ktoré trápia famrárov

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho chce vrátiť zamestnanosť na vidiek do poľnohospodárstva a súčasne do neho pritiahnuť viac mladých ľudí. „Prijatie a rokovanie s prezidentom považujeme za významný krok a posun pre agropotravinársky priemysel a pre ľudí žijúcich na vidieku. Zamestnanosť alebo udržanie zamestnanosti na vidieku môže na Slovensku vrátiť len živočíšna výroba a špeciálna rastlinná výroba. S prezidentom sme riešili aj prínos poľnohospodárov pre slovenský vidiek a potravinovú sebestačnosť. Dlhodobo sa boríme s problémom, že pôsobíme na otvorenom trhu EÚ za nerovnakých podmienok. Prezidenta sme informovali aj o spôsobe, akým chceme do poľnohospodárstva dotiahnuť mladých ľudí. S prezidentom sme sa dohodli, že situáciu v poľnohospodárstve treba upokojiť a veci riešiť konštruktívnou a odbornou diskusiou,“ uviedol Macho.

Poľnohospodári tiež informovali prezidenta o vysokom zápornom salde v obchode s agropotravinárskymi produktmi a faktom, že pridaná hodnota sa v tomto smere tvorí v zahraničí, nie na Slovensku. „Potravinársky priemysel je na Slovensku z hľadiska hrubej pridanej hodnoty tretí najhorší v EÚ. Horšiu pridanú hodnotu tvorí iba skalnatý štát Malta a Luxembursko. Toto je výsledok toho, že predchádzajúce vlády dlhodobo zanedbávali podporu a rozvoj potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Dnes máme pasívne saldo agropotravinárskej bilancie 1,4 miliardy eur, pričom vyvážame produkty prvovýroby a dovážame výrobky s vysokou pridanou hodnotou. Tým pádom sa u nás tvorí nízka pridaná hodnota a zamestnanosť je nedostačujúca,“ povedal prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.

Zástupcovia poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv na záver brífingu konštatovali, že v tomto čase sa v Bruseli pripravuje nová koncepcia európskej politiky, na ktorú sa Slovensko bude musieť pripraviť, a v ktorej sa rozhodne a budúcom obraze slovenského vidieka a agrosektora. Slovenskí farmári upozorňujú, že je preto potrebné využiť všetky diplomatické a ostatné vplyvy na to, aby bol výsledok pre Slovensko čo najlepší.

Témy

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies