Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Flag 37926_1280.png
Foto: Pixabay.com
14. mája 2018 9:45 Testy a kontroly od vPotravinarstve.skSITA

Členské štáty EÚ sa zjednotia v testovaní dvojakej kvality potravín

Jednotná európska metodika zavádza harmonizovaný postup testovania potravín pre celú Európsku úniu.

Riešenie problému dvojakej kvality potravín, ktorý otvorilo Slovensko na celoeurópskej úrovni, naberá jasnejšie kontúry. Európska komisia predstavila jednotnú metodiku testovania výrobkov, ktorá zavádza harmonizovaný postup pri porovnávaní potravín pre celú Európsku úniu a zároveň očakáva, že členské štáty do konca roka 2018 uskutočnia spoločný porovnávací test potravín, ktorý môže metodiku ešte vylepšiť. Informovalo o tom v pondelok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v tlačovej správe.

Jednotná metodika testovania nadväzuje na návrh Európskej komisie zaradiť dvojakú kvalitu medzi nekalé obchodné praktiky. Pracovalo na nej Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie s expertmi z členských štátov, spotrebiteľskými organizáciami, maloobchodníkmi a prizvanými výrobcami. Na formulovaní metodiky sa podieľala aj Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Väčší prehľad v rozdieloch

Výsledky celoeurópskeho testovania by mali podľa agrorezortu dať odpoveď na otázku, kedy rozdiely v zložení a senzorických vlastnostiach potravín predávaných pod rovnakou značkou na rôznych trhoch možno považovať za významné. Má ísť o kľúčový prvok navrhovanej zmeny smernice o nekalých obchodných praktikách, na základe ktorej členské štáty budú môcť za takéto rozdiely postihovať výrobcov. „Jednotná metodika nám umožní získať oveľa väčší prehľad o rozdieloch vo výrobkoch, ktoré sa snažia tváriť identicky a pritom zavádzajú spotrebiteľov,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. „Kritici už nebudú môcť spochybňovať výsledky našich testov a vyhlasovať, že používame iné metódy ako ostatné členské krajiny,“ dodala Matečná.

Metodika podľa ministerstva pôdohospodárstva poskytuje krajinám návod, ako postupovať pri výbere produktov, odbere vzoriek a samotnom testovaní. Výrobcovia potravín, pri ktorých testy preukážu rozdiely, budú musieť príslušným orgánom predložiť vysvetlenie.

Testy preukázali nedostatky v tretine krajín EÚ

Testy až v tretine krajín Európskej únie vrátane Slovenska odhalili, že na trhu sú dostupné výrobky, ktoré síce na prvý pohľad pôsobia rovnako, ale v závislosti od krajiny nákupu majú preukázateľne odlišné zloženie. Slovensko vykonalo už dve série testov na dvojakú kvalitu potravín, pričom oba testy približne v polovici prípadov potvrdili existenciu dvojakej kvality potravín.

Témy

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies