Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bread 2864703_1280.jpg
Foto: Pixabay.com
14. februára 2018 14:36 Naše potraviny od SITASITA

Rada pekárov predkladá vláde opatrenia pre lepšie podnikateľské prostredie

Pekári chcú predloženým materiálom zastaviť deformáciu trhu.

Rada pekárov SR, ktorá združuje 12-tisíc pekárov z celého Slovenska, predkladá vláde konkrétne opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia v pekárskom sektore. Materiál má zároveň aktualizovať výrobné náklady za rok 2017 na základné pekárske výrobky – chlieb a rožok. Informovala o tom v stredu Rada pekárov SR v tlačovej správe s tým, že slovenskí pekári schválili predkladaný materiál na svojom poslednom zasadnutí a dokumentom žiadajú aj o pomoc pri nastavovaní férových podnikateľských podmienok na trhu a záchranu pekárskeho remesla.

„Slovenskí pekári a prvovýrobcovia žiadajú vládu SR o podporu základnej logiky podnikania – a to, aby sa pekárenské výrobky nesmeli predávať pod výrobné náklady, čo dnes priamo zakazuje platný zákon o cenách. Avšak v legislatíve chýbajú konkrétne nástroje vymožiteľnosti tohto princípu,“ uviedol predseda Rady pekárov SR Vojtech Gottschall. Pekári preto z týchto dôvodov navrhli konkrétne doplnenia a zmeny pripravovaného zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorý by mal byť podľa informácií z rezortu pôdohospodárstva pripravený do medzirezortného pripomienkového konania.

„Náš návrh obsahuje niekoľko zásadných pripomienok, pri ktorých neexistuje žiaden relevantný dôvod, aby ich vláda SR, resp. Národná rada SR neakceptovala. Navrhujeme, aby zákon stanovil ako jednu z neprimeraných podmienok dohodu o takej cene výrobku, ktorá nedosahuje výrobné náklady, a zároveň, aby bol odberateľ povinný vrátiť výrobcom prospech, ktorý získal tým, že si neprimeranú podmienku v zmluve vynútil,“ zdôrazňuje Vojtech Gottschall.

Zmeny môžu prispieť k ekonomickej rovnováhe

Podľa pekárov všetky tieto zmeny môžu zásadným spôsobom pomôcť ekonomickej rovnováhe, a to nielen v pekárenskom odvetví, ale aj v ostatných oblastiach potravinárskeho priemyslu. Rada pekárov SR zároveň navrhuje vláde určiť v tejto súvislosti záväzné mechanizmy tvorby odbytových cien ich vecným usmerňovaním podľa zákona o cenách, a teda určením minimálnych odbytových, resp. pultových cien. Vláda by sa podľa Rady pekárov SR mala inšpirovať Francúzskom, kde podobný zásah urobila tamojšia vláda.

Témy

Odporúčané články

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčame

Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies